דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


EA - ארכיטקטורה ארגונית למחשוב 

מאת    [ 09/01/2008 ]

מילים במאמר: 952   [ נצפה 4075 פעמים ]

תגיות: pCon, ארכיטקטורה ארגונית, EA, SOA, BPM, SOX

המסר העיקרי הוא - תפקידם של רוב המנמ"רים היום משתנה, ומחייב אותם להתמקד בשיקול העסקי. חלק מהתפקיד החדש דורש יצירת ארכיטקטורה ארגונית, כבסיס חדש לכל צעד וצעד במחשוב מההתחלה ועד הסוף. הארכיטקטורה הארגונית מאפשרת ליישר את הקו בים הצרכים של הארגון (העסקיים והאסטרטגיים במהותם) לבין ה-IT והצד של הטכנולוגיה והמחשוב.

ליצור התאמה בין הצרכים ל-IT

ארכיטקטורה ארגונית או Enterprise Architecture, היא גישה כוללת לתיאור ותכנון מבנה הארגון והתהליכים העסקיים השונים הפועלים בו. מונח זה משמש לרוב לתיאור ארכיטקטורת המחשוב, אם כי הוא מדבר, עקרונית, על התמונה הרחבה יותר, של הארגון כולו. המחשוב הוא רק חלק אחד מכך ואם מתייחסים רק אליו, מדובר לעתים על Enterprise IT Architecture. ה-EA הופכת כעת לאחד הנושאים החמים בקרב ארגונים. מטרה מרכזית שלה, היא ליצור התאמה בין צורכי הארגון לבין ה-IT.

ברוב הארגונים, ה-IT מכיל מגוון מערכות ושלל טכנולוגיות, וללא הליך מסודר, קשה מאד לעקוב אחר נכסי ה-IT. מטרת ה-EA היא להבין את הצרכים העסקיים של הארגון, ולמצוא מענה אידיאלי לצרכים אלה, על ידי שימוש במערכות מידע המותאמות לארגון. כחלק ממטרה זו, נעשה שימוש בתפיסות וטכנולוגיות כמו SOA או BPM, לצד טכנולוגיות חדשות כמו MDM, שיוצרים הזדמנויות חדשות למינוף המחשוב, לטובת קידום העסקי.

כך זה התחיל

בארצות הברית, ה-EA היא תוצר של הממשל הפדראלי, אשר הכניס "כרטיסי ציון" כדרך להערכת ביצועי הארגונים הפדראליים. בסקטור הפרטי, הבינו רוב הארגונים את הכוח הטמון במידע. גורם נוסף שהוביל לאימוץ EA הוא ה-SOX; יישום EA מקל על הארגון לראות את התמונה הכוללת, ולהיענות לדרישות החוק. בארץ, הנושא מוכר פחות. בין השאר, מאחר ומדובר בתהליך שאינו פשוט לביצוע, הדורש רמת מיומנות גבוהה, ניסיון רב, וכמובן תמיכה מהדרג הניהולי הבכיר. עם זאת, המגמה של מעבר לעולם העסקי בהחלט לא פסחה על ישראל. אמנם, אין חידוש ממשי בעובדה שעסק צריך להיות רווחי, אך יש חידוש בהבנה שמעכשיו יש להתחיל ולעשות דברים אחרת ויישום מושכל של טכנולוגיות, עשוי להיות המפתח לכך.

הזדמנות ואיום

עבור המנמ"ר, אשר תפקידו עבר שינויים רבים בתקופה האחרונה, מהווה ה-EA הזדמנות ואיום כאחד. מנמ"ר אשר ישכיל להבין את השינוי בתפקידו ולהתאים עצמו אליו, יוכל לבסס ולקדם את מעמדו, בעוד התעלמות מהשינוי תפגע קשות בתפקידו. ה-EA והשיקול העסקי צריכים מעתה להיות הקו המנחה ונקודת ההתחלה לכל יישום מרכזי חדש. אם נדמה את הארגונים במטפורה פשטנית, ל"מכונה" הממירה מוצרים ושירותים לכסף, הרי שהמחשוב מהווה מרכיב קריטי ומרכזי באותה מכונה ויכול לתרום לכל "תהליכי ההמרה". מתהליכי המיון והסינון של חלופות למוצרים ושירותים מבטיחים, דרך תהליכי ייצור יעילים, המשך בתהליכי ניהול היצור והשיווק, וסיים בתהליכי בקרה יעילים. הסתכלות מזווית ראיה זאת, תאפשר למנמ"ר לבחון כל מערכת טכנולוגית קיימת או חדשה, בהיבט התרומה שלה לתהליך ההמרה.

תרומה חשובה

יישום EA תורם לליבה העסקית במספר אופנים:

? ארכיטקטורה כוללת - ניתן לתרום לליבה העסקית בעזרת תכנון ארכיטקטורה כוללת, שילוב של רשת, פרוטוקול, טופולוגיה ויצירת סטנדרטים מאוחדים של ארכיטקטורות שונות.

? יישומים חדשים - תחום פיתוח היישומים עובר שינויים רבים, וגישות מסורתיות משתנות בזכות ארכיטקטורות חדשות. קיים לחץ מצד העסק לבנות תשתית יישומים גמישה, חסונה ובטוחה. ה-EA תורמת לארגון על ידי האצת תהליך מחזור החיים של פיתוח יישומים חדשים, בעוד פיתוח היישומים מאפשר לארגון לשמור על יתרון תחרותי וחדשנות, ההכרחיים כל כך להצלחתו בסביבה התחרותית של היום.

? הזדמנויות עסקיות - בעזרת EA ניתן ליצור הזדמנויות עסקיות חדשות במגוון טכנולוגיות מתפתחות, וכך לתרום לליבה העסקית. בנוסף, קל יותר בעזרת EA לזהות הזדמנויות עסקיות מונעות-IT.

? מוציאים החוצה - ה-EA מאפשר הוצאה החוצה של פעולות מיותרות דרך מיקור חוץ על סוגיו השונים, מה שמאפשר קיצוץ בעלויות, וכמובן פינוי זמן לטיפול בנושאים חשובים יותר בעסק.

? שיפור השליטה - בעזרת הכנסת מערכי מידע, ניתן לשפר את מוטת השליטה העסקית. למשל, בעזרת ניהול מבוסס-פעילות (או ABM או Activity-Based Management), ניתן לנתח עלויות אמיתיות של תהליכים ומוצרים, ולהגיע לניהול עלויות ורווחיות מיטבי. גם כלי בינה עסקית (BI) או מודיעין תחרותי (CI) יכולים לתרום לשיפור השליטה, ולשמור על יתרונו התחרותי של הארגון.

כלים מועילים

הכשרות - מנמ"רים רבים יכולים להיעזר בשירותי אימון אישי. ראה, למשל, אימון אישי למנהיגות במסגרת GBD Coaching Center, שמציע גם אימון אישי בוידאו דרך הרשת; ב-NextStep מציעים תוכנית אימון לפיתוח מנהיגות ניהולית; במגדלור מציעים מגוון סדנאות לעסקים בנושא ניהול.

מלם מציעים ייעוץ וניסיון בפיתוח EA בארגונים מכל הגדלים, וצוות ארכיטקטים המנוסה במתודולוגיות והכלים המובילים; Casewise מציעים את Casewise IT Architecture Accelerator, פתרון לעיצוב ולהטמעת EA בארגון, להורדת עלויות ושיפור תגובה לשינויים; IDS Scheer מציעים את ARIS, חבילת פתרונות EA, המשלבות בין טכנולוגיות BPM לסטנדרטים גלובליים ל-EA; ב-MEGA מציעים את ה-MEGA Modeling Suite, פתרון EA המאפשר קבלת דיווח דינמי, מבוסס-ווב, ומעודד גמישות, ו-MEGA Architecture, פתרון EA מבוסס SOA, המשלב בין ה-IT לניתוח תהליכים עסקיים; ב-Proforma מציעים את ProVision, הכולל מודל מושלם של הארגון, המראה איך לשלב בין יישומים, עסקים, מידע וטכנולוגיה לתוך תוכנית EA בודדת; ב-Telelogic מציעים את Telelogic System Architect המאפשרת לארגון לשפר תהליכים עסקיים ולבנות EA בקלות, במגוון מתודולוגיות לפי בחירתך; Troux Technologies מציעים את Troux Architect, כלי ויזואלי המאפשר הצגת מידע לגבי אנשים, תהליכים וטכנולוגיות, והקשר ביניהם.

לפי סקר מבית Infosys, שנערך בקרב מעל ל-260 CIO's, תפקיד ה-EA עומד כרגע בפני שינוי משמעותי; ארגונים מתחילים להשתמש ב-EA להטמעת אסטרטגיות עסקיות ושליטה באינטראקציה בין יחידות עסקיות ונכסים, במטרה ליצור ערך ולהפוך את ה-IT לחלק אינטגראלי מהאסטרטגיה הארגונית. לפי הסקר, 36% מצוותי ה-EA דיווחו על השתתפות פעילה בתכנון אסטרטגיות עסקיות בארגון; 19% דיווחו כי הם משקיעים את רוב זמנם על ארכיטקטורה עסקית (עלייה של 36% מתוצאות סקר דומה בשנה שעברה).

לסיכום

קיים קשר הדוק בין הצלחה עסקית לבין שימוש ב-EA והתמקדות בשיקול העסקי. מומלץ ליישם EA על מנת למנף את המחשוב, כגורם שמאיץ ומעצים הצלחות עסקיות.אנשים מהתחום, מוזמנים להגיב לתרום ולהוסיף...

התקציר לקוח מתוך תחקיר pCon בשם EA - ארכיטקטורה ארגונית למחשוב.

גילית מידע חדש? מעניין?... רוצה עוד? ראה 100+ תחקירי מפתח: http://www.pcon.co.il/v5/105Debriefs.asp

הרחבות, ראיונות עם מומחים, טיפים מעשיים וקישורים להעמקה ניתן למצוא בקישור הבא: http://www.pcon.co.il/v5/Debrief.asp?debrief=849

למאמרים מקצועיים ואובייקטיביים נוספים של קובי שפיבק, בתחומי מידע מחשבים ואינטרנט, באתר "מאמרים" ראה - http://www.articles.co.il/author/1944
קובי שפיבק Bsc., MBA הוא העורך הראשי של תחקירי pCon ואתר pCon-line. כמי שעוסק במחשבים, על מכלול היבטיהם משנת 1976 וכן כמי שכתב וערך למעלה משמונה מאות תחקירים על כל היבטי המחשוב העיקריים, הוא נמנה על אותם אנשים בודדים בארץ ובעולם, שבאמת ובתמים, מבינים לאן הולך עולם המחשוב ומהן השלכותיו המידיות והעתידיות, על אנשים וארגונים. הוא גם פרסם מספר רב של מאמרים במרבית העיתונים הגדולים והמקצועיים, והופיע פעמים רבות בערוצי הטלוויזיה והרדיו המרכזיים. נכון להיום הוא מייעץ למרבית מנהלי המחשוב בארגונים המובילים בישראל, והוא נחשב בעיני רבים, לגורו של המחשוב העסקי.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב